We zijn maandag in Lovina aangekomen, de locatie van het door Rileigh Tyrrell gesponsorde kind, Arystia (15 jaar). Deze keer hebben we elkaar ontmoet in het ouderlijk huis. We werden ingelicht door Raymond’s oom Tjeerd dat haar vader vorig jaar aan kanker was gestorven en dat het gezin van de vader haar moeder en drie zussen in feite het huis had uitgezet waar ze woonden. Daarom verhuisde het gezin van vijf naar het eigendom van de broer van de moeder.

Het ‘huis’ voor de moeder en vier meisjes bestond uit twee sintelblokkenkamers met een metalen golfplaten dak – een 3-zijdig en open naar de tuin (met opbergkasten en stapels kleding en andere “spullen”) en een andere kleine afgesloten ruimte met een deur om te slapen. De “keuken” is eigenlijk gewoon een kookplaat naast een gootsteen buiten op een geïmproviseerde toonbank en de “badkamer” is echt een bijgebouw. De bedden waren oude matten bedekt met versleten dekens op de betonnen vloer. Toen we er voor het eerst kwamen, was Arystia nog op school en daarom hebben we afgesproken om dinsdagavond terug te komen.

‘S Avonds hebben we besproken hoe we dit gezin het beste kunnen helpen. Dus de volgende dag, terwijl Arystia nog op school was, hebben we een chauffeur / tolk ingehuurd (vriend van Oom Tjeerd – hij heeft letterlijk overal vrienden) om de familie op te halen en we gingen winkelen en kochten nieuwe bedden / beddengoed voor de slaapkamer.

We vroegen ook aan Arystia’s moeder wat ze nog het liefst zou hebben voor haar huis en ze zei dat een bureau om te studeren leuk zou zijn. We nodigden haar uit om er een te kiezen en ze was aanvankelijk erg terughoudend, maar toen ze een specifiek bureau zag, lichtte haar gezicht op en deden we de aankoop. Dus na het genieten van de lunch, ontmoetten we de bezorgers en werden we opgewacht door de hele buurt, die hielp de slaapkamer leeg te maken en de nieuwe bedden op te zetten.

Die avond kwamen we terug en Rileigh ontmoette eindelijk Arystia en bezorgde de Disney-prinsespoppen die ze voor haar en haar zussen had gekocht. Arystia vertelde hoe verrast ze was om de nieuwe bedden en het bureau te zien.

Maar het meest ongelooflijke is dat de moeder van Arystia de 3-zijdige openluchtkamer heeft getransformeerd; het was opgeruimd en georganiseerd en het nieuwe bureau stond tegen de achterwand.

Hoewel dit geenszins een “extreme” make-over en een zeer kleine verbetering was om hun leven een beetje comfortabeler en veiliger te maken, voelde het net zo ontroerend als elke “onthulling” in een van de Amerikaanse tv-renovatieshows en vooral dat de geschenken werden ontvangen met alle liefde waarmee ze werden gegeven.

Zo dankbaar voor de manieren waarop God ons in omstandigheden leidt om ons te veranderen, te laten groeien en ons te vormen. Het enige dat ik kan zeggen is wow!