Op 14 augustus 2019 vertrok ik samen met de voorzitter van de Stichting Tjeerd van Dijk van Amsterdam Schiphol met Qatar via Doha naar Denpasar op Bali.

Na een reis van ca 19 uur komen we de volgende dag in de avond aan. Het is inmiddels al donker als we naar ons hotel in Sanur rijden. De dag erop ontmoeten we het eerste sponsorkind al. Zijn naam is Oky en hij is 14 jaar oud. Hij komt samen met zijn ouders en broertje naar ons hotel om Tjeerd te ontmoeten, verslag te doen van het afgelopen jaar en het sponsorgeld voor het lopende jaar te ontvangen. Op zaterdag 17 augustus gaan we naar Padangbai om de formulieren af te geven voor een tiental kinderen die daar wonen en naar school gaan. We worden hier hartelijk ontvangen door Ni Kadek Nita en haar familie. Haar beide zussen werken op White Sand Beach, waar we een kijkje gaan nemen. Tjeerd vertelde mij dat het een mooi strandje is. Dit was zachtjes uitgedrukt. Ik vond het een stukje paradijs op aarde. Helderwit zand, azuurblauwe zee, hoge golven. Hier op het strand ontmoeten we Iluh en Adie, bij wiens warung wij lunchen. Later komen we nog terug in Padangbai, om de formulieren in ontvangst te nemen, alle kinderen en hun ouders te ontmoeten en sponsorgelden te betalen.

Op zondag 18 augustus reizen we door naar Ubud. We worden opgehaald door Nyoman, de vader van Emmawatty, die al vele jaren via de stichting wordt gesponsord. Wij ontmoeten Emma en nog een tweetal kinderen die worden gesponsord. Verdere hoogtepunten hier zijn een bezoek aan de tempel Tirta Empul, de down hill bicycle tour, de prachtige terrasrijstvelden en de workshop koken middenin de rijstvelden. Op 21 augusten worden we door Nyoman en zijn zoon opgehaald en naar Pancasari gebracht, om daar een school te bezoeken. Hier ontmoeten we de familie Haarsma uit Friesland, die hun sponsorkind voor de eerste keer gaan ontmoeten. Zelf kom ik terecht in een klas vol met pubers van een jaar of zestien, die ik mag vertellen waar ik vandaan kom en wat ik daar doe. In het Engels natuurlijk. De meesten van hen spreken een klein beetje Engels en ze stellen wat vragen aan mij. Ondertussen bezoekt Tjeerd de jongere kinderen van de school samen met de familie Haarsma. Na het bezoek aan de school, gaat de reis verder naar Lovina.

Op 22 augustus bezoeken ‘s ochtends SD2 (lagere school) in Kalibukbuk, waar 10 kinderen worden gesponsord. Daarna zijn we naar de kleuterschool gegaan. Daar hebben we samen met de juffen heel veel kindersokjes uitgedeeld, die zijn geschonken door een groothandel uit Mijdrecht. De volgende dag gaan we naar SD1 in Anturan, waar 21 kinderen worden gesponsord. 23 augustus bezoek aan de school in Anturan. Op de SD1 Anturan worden 21 kinderen gesponsord. We zijn gebracht (achterop de scooter) door Komang en Iluh ( 2 schoonzussen). Daarna zijn we samen met beide dames op kraamvisite geweest bij de dochter van Iluh, Komang Novia. Zij is nu 22 jaar en net bevallen van een dochter. Ook Komang Novi is een aantal jaren gesponsord via de Stichting. 

Lang naar uitgekeken en deze middag is het zover: eindelijk ontmoet ik mijn sponsorkind Komang Wahy! Hij is nu 14 jaar en zit in klas 8. Wat een leuk joch; beetje verlegen en spreekt in eerste instantie geen Engels. Maar aangespoord door Tjeerd, deed hij zijn best. Het is erg leuk om te zien waar hij woont met zijn ouders en grote zus. De meegebrachte kleding, hagelslag en stroopwafels worden dankbaar in ontvangst genomen. Morgen zien we elkaar weer als we zijn school bezoeken om daar het schoolgeld te overhandigen. Inmiddels hebben we telefoonnummers uitgewisseld, zodat we kunnen appen en hij zo ook zijn Engels beter onder de knie gaat krijgen. Al met al een erg leuke ontmoeting voor ons allebei!

De volgende dag staat een boottocht naar de dolfijnen op het programma, met de boot van Shanti, de vader van Iluh (zie boven). In de middag kwamen alle junioren en senioren langs bij ons hotel, om het geld voor het komende schooljaar weer te ontvangen. Het werd een gezellige boel in het restaurant van Rini hotel! Fijn dat Bianca (Nederlandse vrouw die op Bali woont) ook nog even langs kwam, en dat zij veel foto’s heeft gemaakt van deze ontmoeting! Al met al werd het een lange middag, want er worden inmiddels een groot aantal junioren en senioren gesponsord. We begonnen om 13.00 uur en de laatste studenten gingen erg blij rond 18.00 uur richting huis!

Op 26 augustus werden we opgehaald met de auto, en gingen samen met Luh Arini naar Munduk Bestale. Deze plaats ligt in de bergen, op ruim een half uur rijden van Lovina. Luh Arini komt zelf uit deze regio, en via haar is de stichting betrokken geraakt bij de sponsoring van kinderen op twee lagere scholen. Ook hier zijn de kinderen weer dolblij dat ze naar school kunnen. In dit gebied is de armoede zichtbaar aanwezig. Na het bezoek aan de scholen dronken we koffie bij de moeder van Luh. Daar kwam een van de vaders van een sponsorkind ons verse kokosnoten brengen. ‘s Avonds werden wij te eten gevraagd bij Shanti en Iluh. Heerlijk gegeten aan het strand. De volgende dag vertrokken we uit Lovina; de tijd vliegt. De volgende drie dagen hangen we de toerist uit, eerst naar Amed en daarna via Padangbai met de fast boat naar Gili Air. Weer een paradijs op aarde. Geen auto’s op dit eiland en in anderhalf uur hebben we het eiland rondgelopen. 30 augustus zijn we weer terug in Padangbai, waar we de kinderen die hier worden ondersteund, hebben ontmoet.

Op 2 september reis ik weer af naar Nederland, na een fantastische eerste kennismaking met Bali. Het was geweldig om mijn sponsorkind, waar ik al die jaren foto’s en updates van kreeg, in levende lijve te ontmoeten. En vooral om dit samen met Tjeerd te kunnen doen, en zo ook mee te maken hoe het reilen en zeilen van de stichting hier op Bali in zijn werk gaat. En mezelf ook nog nuttig kunnen maken! Het waren heerlijke drie weken op dit prachtige eiland. Ik ben zeker van plan om terug te keren.

Karin Francke